ENDespre Iasi

Iasul - al doilea municipiu din tara, dupa Bucuresti

Judetul Iasi este situat in nord-estul Romaniei, mai exact la 47 latitudine nordica si 27 longitudine estica.
Pe teritoriul Romaniei, vecinii sunt judetele Botosani, Suceava, Neamt si Vaslui. La est, judetul Iasi este delimitat de frontiera cu Republica Moldova.
Judetul se intinde pe o suprafata de 5470 km, cu o medie de altitudine de mai putin de 250m.

Orasul Iasi se afla pe raul Bahlui, un afluent al Jijiei, care se varsa in raul Prut.

Prin extinderea lui, Iasul nu mai este acum legendara urbe a celor 7 coline, ci orasul celor 9 coline (Cetatuia, Tatarasi, Galata, Copou-Aurora, Bucium-Paun, Sorogari, Ciric, Repedea si Barnova), cu altitudini variind intre 40 m în Lunca Bahluiului si 400 m pe Dealul Paun si Dealul Repedea. Principalele coline sunt Copou, Cetatuia, Tatarasi si Galata. Orasul mai este traversat de raul Nicolina si de paraul Sorogari; la rasarit de oras, curge paraul Ciric, pe care sunt create artificial trei lacuri cu scop de agrement.

In urma recensamantului din 2002, Iasul este al doilea municipiu al Romaniei dupa Bucuresti. Impreuna cu zona metropolitana, populatia se situeaza in jurul valorii de 430.000 locuitori.Impreuna cu numarul mare de studenti care studiaza aici precum si cu ceilalti flotanti orasul depaseste 520.000 de locuitori fiind pe departe cel mai mare oras din Romania, dupa Bucuresti.

Descoperiti orasul Iasi cu ajutorul unui tur virtual.

Vremea in Iasi


Reprezentantei Comisiei Europene in Romania